piątek, 19 kwietnia 2013

Warzywny gulasz z cieciorki ze szpinakiem i fetą


Dzisiaj przygotowałam "Warzywny gulasz z cieciorki ze szpinakiem i fetą". Przepis zaczerpnięty z programu "Dzień dobry TVN"...ale, ale...nie do końca. Otóż jest to nieco śmieszna historia. Na ekranie nie pokazali wszystkich składników. Trochę się dziwiłam, że z przypraw tylko cynamon, wiec dodałam również sól, pieprz oraz kmin rzymski (nie kminek!). Wyszło całkiem smacznie. Po dwóch dniach sprawdziłam czy na stronie jest opis jak wykonać danie... i... dowiedziałam się że dałam tylko połowę składników :D. No...ale za to był to prawdziwy eksperyment!


Składniki:


3 szklanki suchej ciecierzycy

szpinak sałatkowy(ja użyłam mrożony)
2 marchewki
korzeń pietruszki
5-6 pomidorów
przecier pomidorowy
cebula
czosnek
cynamon
kmin mielony
ser feta
sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Ciecierzyce zalej wodą i odstaw na cała dobę;
  • Odlej wodę z ciecierzycy, przepłucz i w dużym garnku zalej wodą;
  • Ciecierzyce gotuje się bardzo długo, jeśli możesz użyj szybkowar;
  • Pokrój drobno cebule i czosnek;
  • Jeśli Twój szpinak jest również mrożony zalej go wodą i gotuj, nie za długo; tak aby się rozmroził;
  • Wrzuć cebule na rozgrzaną patelnie z odrobiną masła, gdy się zeszkli dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około pół minuty;
  • Gdy ciecierzyca będzie lekko miękka dodaj do niej cebule, czosnek oraz pokrojone w kostkę marchewki oraz pietruszkę;
  • Gotuj pod przykrywką aż marchewka, pietruszka oraz ciecierzyca będą miękkie;
  • Dodaj szpinak oraz pokrojone w kostkę pomidory i fetę;
  • Dodaj sól, pieprz, kmin mielony oraz cynamon;
  • Gotuj jeszcze przez około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu;
  • Najlepiej smakuje z ryżem, ale ja tym razem miałam ochotę na makaron :-)

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz