sobota, 8 grudnia 2012

Sernik z masą makową


Dzisiaj sernik, który wychodzi najlepiej gdy od początku do końca jest przygotowany własnoręcznie. Najlepiej więc kupić ser biały i samemu go zmielić oraz zrobić własną masę makową.
Dużo zachodu, ale jaki efekt... palce lizać.

Składniki:

1 kg sera białego
(najlepiej zmielonego, ja użyłam zwykłego i też wyszedł pyszny;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
starta skórka z 1 pomarańczy lub cytryny;
1 szklanki cukru;
5 jajek;
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
1/3 szklanki śmietany kremówki - 36%

Masa makowa z czekoladą:
(z moją masą makową nie potrzeba dodawać dodatkowego cukru);
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
3 jajka;
1/3 szklanki śmietany kremówki - 36%;
do 100g gorzkiej czekolady;

Temperatura: 180+140stopni
Czas: 15+60 min

Sposób przygotowania:

  • Do miski włóż ser, mąkę i skórkę. Połącz dokładnie wszystkie składniki;
  • Powoli dodawaj małe porcje cukru mieszając dokładnie;
  • Kolejno dodaj jajka mieszając dokładnie;
  • Dodaj ekstrakt z wanilii i śmietankę i ponownie dokładnie wymieszaj;
  • Przełóż masę serową do tortownicy;
  • W misce umieść masę makową oraz mąkę i dokładnie połącz składniki;
  • Kolejno dodaj jajka mieszając dokładnie;
  • Dodaj śmietanę kremówkę i ponownie dokładnie wymieszaj;
  • Posiekaj gorzką czekoladę i dokładnie wymieszaj z masą makową;
  • Masę makową wyłóż na wierzch sernika i wymieszaj delikatnie, aby nasze dwie warstwy się nieco wymieszały;
  • Piecz sernik w kąpieli wodnej, czyli wstaw blachę z sernikiem w większą blachę, którą następnie napełnij do połowy gorącą wodą; ta metoda spowoduje,ze sernik będzie kremowy i delikatny;
  • Sernik wstaw na środkowy poziom piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni;
  • Po 15 minutach obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez następne 60 minut;
  • Pozostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku;
  • Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin i...


...VOILA!!! Gotowy :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz