czwartek, 12 lipca 2012

Curry pie, czyli poprostu pierozek z curry i warzywami.



Dzisiaj przygotowalam dla was przepis na przepyszne Curry pie, czyli poprostu Pierozek z curry i warzywami. Jest to swietna alternatywa na pyszny obiad lub kolacje. Kiedy juz znudzily wam sie tradycyjne obiadki i chcielibyscie sprobowac cos nowego siegnijcie po ten przepis i dajcie znac co o nim sadzicie :-)

Przyprawy nadaja temu przepisowi nieco chrakteru potraw z Indii, ale nie jest to przepis z tego jakze barwnego kraju. To taka europejska podroba, ale pyszna.


Skladniki:

225 gram maki pszennej
100 gram margaryny pokrojonej w mala kostke
4 lyzki wody
2 lyzki oleju
250 gram warzyw korzeniowych :-) np.: ziemniaki, marchewki, pietruszka
1 mala cebula
2 zabki czosnku, drobno posiekanego
1/2 lyzeczki curry
1/2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki zmielonego kminku
1/2 musztardy(najlepiej z calymi ziarnami gorczycy)
5 lyzek bulionu warzywnego

mleko sojowe do glazury

Temperatura: 200C
Czas: 25-30 minut


  • W misce wymieszaj - najlepiej reka- make z margaryna tak aby masa przypominala okruchy

  • Dodaj wody i wyrob ciasto.

  • Nastepnie owin w folie i wloz do lodowki na 30 minut.

  • Aby wykonac nadzienie zagotuj olej  w duzym rondlu.

  • Dodaj pokrojone w kostke warzywa, cebule oraz czosnek i gotuj przez 2 min, mieszajac od czasu do czasu.

  • Dorzuc przyprawy i musztarde. Wymieszaj dokladnie, aby wszytskie warzywa zostaly pokryte przyprawami. Gotuj przez nastepna minute.

  • Dodaj wywaru warzywnego do warzyw i doprowadz do wrzenia. Przykryj i dus od czasu do czasu mieszajac. Przez okolo 20 minut. Do czasu jak caly wywar zostanie wchloniety przez warzywa.

  • Odstaw do wystygniecia.

  • Podziel ciasto na 4 czesci.

  • Rozwalkuj kazda porcje na okolo 15 cm kola.

  • Umiesc nadzenie na jednej polowie kazdego kola.

  • Posmaruj brzegi kazdego z kol mlekiem sojowym.

  • Sklej brzegi tak aby utowrzyly duze pierogi i dobrze przyciskaj brzegi aby sie nie rozkleily w czasie pieczenia.


Smacznego!!!

Porcja pewnie wystarczy dla 4 osob na lekka kolacje lub dla 2 osob na obiad. Ale to wszytsko zalezy od apetytu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz